Artikelen


Huisarts en jeugdzorg verwijzen verschillend doorDe zorg die een Groningse jeugdige krijgt, wordt vooral bepaald door de wijze van aanmelding: bij bureau jeugdzorg of bij de huisarts. Dat blijkt uit een onderzoek van het kenniscentrum C4Youth.
‘Vroegtijdige hulp aan kinderen ‘probleemouders’ werkt’Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen voelen zich gesteund en gesterkt door deelname aan een Doe-praatgroep. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Floor van Santvoort van de Radboud Universiteit.
Wetenschappers en hulpverleners hebben gezamenlijk een vorm van hulp ontwikkeld voor kinderen van 4 tot 7 jaar die getuige zijn geweest van huiselijk geweld.
Patiënten met psychotische stoornissen hebben een grotere kans op bijkomende lichamelijke aandoeningen als overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en longziekten.
Huisartsenposten moeten systematischer aandacht geven aan kindermishandeling, stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Huisartsen en eerstelijnspsychologen moeten gezamenlijke spreekuren gaan houden. Dat stelt de Nijmeegse hoogleraar Klinische Psychologie Jan Derksen.